четвер, 17 вересня 2015 р.

Рекомендації батькам


Рекомендації батькам про увагу молодших школярів

Як уникнути помилок, працюючи з учнями початкової школи над  виконанням домашніх завдань?
1. Виховання уваги -  це виховання почуття  відповідальності та тренування вольових зусиль.  
Виховуйте:   звичку  готуватися   систематично,  прагнення домагатися мети, навичку бути уважною(м), вірити у свої сили.           
2. Починати виконувати завдання можна вже через 1,5-2 години після шкільних занять. Оптимальний час - з 15°° до 17°°.
3.  Привчайте дитину сідати до роботи без нагадувань.
4. Навчіть дитину користуватися годинником. Покажіть, як за годинником робити перерви (10-15хв) для активного відпочинку і знову сідати до роботи. Усе це дитина має виконувати незалежно від того, можете ви їй приділити увагу чи ні.
5. Навчіть дитину спочатку складати орієнтовний план майбутніх дій, радитися з вами та обговорювати, як виконати завдання, а потім самостійно приступати до роботи.
6. Навчайте виділяти головне й другорядне, уміти зосередитися на головному.
7. Не забувайте нагадувати повторити правила, які вивчали на уроках.
8. Виховуйте у дитини самоконтроль, самоаналіз та самооцінювання.
Найпростіший спосіб самооцінювання - порівняння сьогоднішнього рівня  виконання з учорашнім. Акцентуйте увагу навіть на незначних перемогах, щоб дитина помічала їх і намагалася домагатися більших результатів.
9. Не порівнюйте результати навчання своєї дитини з результатами інших дітей, а тільки з її власними! Не забувайте відзначити старанність дитини.           
10. Виховуйте спостережливість!
11. Підтримуйте розумову активність практичними діями - це основа стійкої уваги.
12. На початку навчального року корисно контролювати, як дитина виконує домашні завдання. Перевірте, чи правильно вона зрозуміла пройдений  матеріал. У І семестрі краще це робити щовечора, а в II - контроль можна зменшити до 2 - 3 разів на тиждень.
13. Перевіряти - не значить "робити замість": ніколи не підказуйте дитині готових рішень.
УВАГА!  Пам'ятайте, що телевізор - ворог № 1 успішного навчання. Не  потрібно вмикати його раніше, ніж усі завдання будуть виконані. Якщо дитина  дивиться телевізор під час денного відпочинку, то їй буде важко зосередитися,  якщо увечері - нервова система дитини перезбуджується. Бажано дозволяти дивитися тільки дитячі передачі.

Немає коментарів:

Дописати коментар